Posiadanie restauracji brzmi jak lukratywny pomysł. Dlaczego miałoby tak nie być? Każdy musi jeść, a wiele osób nie podziela entuzjazmu związanego z gotowaniem. Do tego dochodzi jeszcze atmosfera, którą właściciel tworzy dla swoich gości.
W rzeczywistości około 80% restauracji zamyka się w ciągu pierwszych pięciu lat działalności. Najczęstsze przyczyny to zła lokalizacja, niewystarczające środki finansowe, brak organizacji i doświadczenia. Co można zrobić, aby odnieść sukces w branży gastronomicznej?
Spis treści
Zadania właściciela restauracji
Wiele osób myli prowadzenie restauracji z prowadzeniem działalności gospodarczej. Czy zamierzasz sprzedawać jedzenie i napoje? A może planujesz stworzyć miejsce do rozrywki? Niewielka zmiana wizji powoduje znaczącą różnicę w wymaganiach, jakie powinni stawiać sobie dobrzy właściciele restauracji.
Klienci oczekują najlepszej obsługi, a Twoim obowiązkiem jest stworzenie zgranego zespołu. Musisz zadbać o zdrową komunikację między pracownikami, zachowując przejrzystość w zakresie celów i strategii biznesowej.
Należy również regularnie badać rynek w poszukiwaniu nowych pomysłów na najnowsze trendy, które można wprowadzić do działalności.
W biznesie restauracyjnym liczą się ludzie, czyli wszyscy ci, którzy otrzymują usługi i ci, którzy je dają. Właściciel restauracji musi posiadać umiejętności pozwalające mu skutecznie kierować zespołem pracowników.
Doświadczenie w gastronomii
Najlepszym sposobem na przygotowanie się do założenia własnej restauracji jest praca w lokalach gastronomicznych. Książki i kursy są świetne, ale jeszcze lepiej jest mieć praktyczne doświadczenie. Jednym z najlepszych sposobów na jego zdobycie jest praca na różnych stanowiskach w branży. Właściciel, który posiada odpowiednią wiedzę będzie mógł w każdej chwili wkroczyć do akcji i rozwiązać każdy problem.
Poza wiedzą techniczną należy być na bieżąco ze wszystkim, co dzieje się w restauracji. Trzeba motywować swój zespół, płynnie wypowiadać się na temat strategii, być dobrym trenerem i posiadać autorytet połączony z dyplomatycznym taktem.
Poznanie rynku
Badanie rynku jest pierwszym krokiem do napisania biznesplanu. Należy skupić się na lokalnych danych demograficznych i rozpocząć testowanie swoich pomysłów. W analizie demograficznej chcemy dowiedzieć się więcej o ludziach mieszkających w pobliżu naszej restauracji. Na podstawie tych danych można oszacować, jakie taktyki najlepiej przemówią do potencjalnych klientów.
Profil restauracji
Każdy rodzaj restauracji został zaprojektowany z myślą o zaspokojeniu zróżnicowanych potrzeb wielu typów gości. Najczęściej o stylu obsługi i kuchni decyduje okolica, w której znajduje się restauracja.
Niemniej jednak to Ty, jako właściciel restauracji, decydujesz o tym, co będzie serwowane w lokalu. Wybierz styl jedzenia, który najbardziej Cię inspiruje oraz rodzaj obsługi, który najlepiej pasuje do menu. Stwórz wraz z szefem kuchni danie, które stanie się wizytówką lokalu, jak na przykład gigantyczny Potrójny Whopper.
Budżet
Budżet jest kluczowym czynnikiem, ponieważ styl, rodzaj i lokalizacja restauracji wymagają różnych wielkości inwestycji. Jako właściciel powinieneś znać koszty urządzenia kuchni, sprzętu, czynszu, zaopatrzenia, wystroju i wynagrodzeń pracowników.
Rozpoczynając działalność, należy liczyć się z jednorazowymi wydatkami na wyposażenie, dostosowanie lokalu, licencje i koncesję na alkohol.
Badania rynku ujawnią stopy oprocentowania kredytów, średnie koszty wynajmu i opłat za media w okolicy. Na tym etapie należy policzyć podstawowe koszty, aby zrozumieć, jak opłacalny będzie biznes restauracyjny. Nadszedł również czas na zainwestowanie w oprogramowanie dla restauracji, które pomoże zarządzać kosztami i sprawnie prowadzić działalność.
Działania marketingowe
Wczesne rozpoczęcie działań marketingowych nie tylko zapewni Ci reklamę, ale także pozwoli dowiedzieć się, kim są potencjalni klienci, co pomoże odpowiednio dostosować ofertę.
Wykorzystaj narzędzia marketingowe do budowania świadomości marki i komunikacji z gośćmi. Prezentuj prawdziwe zdjęcia potraw, zbieraj opinie i szukaj źródeł inspiracji. Skontaktuj się z blogerami kulinarnymi, redaktorami serwisów internetowych i czasopism drukowanych, zoptymalizuj treści co może podwoić wysiłek reklamowy.
Warto rozważyć współpracę z agencją marketingową, aby upewnić się, że strona internetowa restauracji jest przyjazna dla SEO. Pomoże to w bardziej regularnym i stałym wyświetlaniu witryny w wyszukiwarce Google.
Nie zapominaj też o marketingu lokalnym. Drukowane ulotki pomogą zwiększyć świadomość istnienia lokalu wśród mieszkańców.
Prowadzenie restauracji jest ekscytującym i wymagającym przedsięwzięciem. Nigdy nie można przewidzieć, czy odniesie się sukces, dopóki nie rozpocznie się działalności i nie zacznie budować bazy klientów. Jednocześnie bycie przygotowanym minimalizuje ryzyko niepowodzenia. Należy sprawdzić i podwoić szacowane koszty, znać swoje mocne strony i rozsądnie dobierać narzędzia.
Podobne artykuły
Today's pick
Biuro coworkingowe – jak szukać odpowiedniego?
Wynajem określonej przestrzeni służącej do pracy od kilku lat cieszy się ciągle rosnącą popularnością. Możliwość wykonywania obowiązków służbowych w obecności…
Najważniejsze zalety outsourcingu informatycznego
O usługach informatycznych mówi się w dwóch kontekstach: mając na myśli albo bieżące utrzymanie sprawności oprogramowania, sieci i sprzętu, albo…
Dostawa wody do biura – bezpłatnie na terenie Polski
Woda mineralna jest bardzo korzystna dla zdrowia. Wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Minerały, które znajdują się w wodzie dodają energii…
Jak archiwizacja dokumentów może pomóc Twojej firmie
Wiele firm archiwizację akt traktuje bardzo po macoszemu i wykonuje ją mocno niedbale. Prawda jest jednak taka, że dobra archiwizacja…
Ścieżka zakupowa klienta w kampanii SMS — jak wygląda?
Klienci są dzisiaj bardzo wymagający. Oprócz produktów dopasowanych do ich potrzeb oczekują oni pozytywnych doświadczeń z marką w całym procesie…
Laptop w leasing czy na raty? Podpowiadamy
Laptop to podstawowe narzędzie pracy biurowej. Można kupić go za gotówkę, lecz lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z zewnętrznych źródeł finansowania…
Wystawianie faktur z magazynem
Wystawienie faktury to obowiązek przedsiębiorcy. Jeśli jednak nie do końca znasz się na księgowości lub chcesz ułatwić pracę sobie i…
Jakie problemy rozwiązuje faktoring?
Jeszcze kilkanaście lat temu z faktoringu korzystały wyłącznie duże podmioty gospodarcze. Dziś to rozwiązanie jest dostępne również dla małych firm…
Skuteczne finansowanie startupu technologicznego – warto trzymać rękę na pulsie
Każdy, kto stawia pierwsze kroki w biznesie, wie jak ważną sprawą jest utrzymanie płynności finansowej. Od tego będzie zależeć wizerunek…
Waloryzacja umów wykonawczych. Poznaj przyczyny i możliwe rozwiązania
Ostatnie lata pokazały nam, że rynek surowców i usług to w praktyce żywy organizm. Niepokoje na rynkach światowych wywołały istny…