Sushi jest teraz tak popularne, że są gotowe do sprzedaży dosłownie na każdym rogu. Wiele odmian potraw można znaleźć nawet w supermarketach. Oznacza to, że są wszędzie: w ekskluzywnych japońskich restauracjach, małych kawiarniach i po prostu straganach przy drodze. Zdecydowana większość szefów kuchni w lokalach, choć od dawna uczy się przyrządzania potraw japońskich, ale bynajmniej nie Japończyków, jest tak wielu, bo sushi w Pruszkowie bardzo lubi, ale nie każdy potrafi przyrządzić te same autentyczne japońskie sushi. Jak zrozumieć całą tę różnorodność i wybrać produkt wysokiej jakości, warto zapytać profesjonalistów sieci restauracji Sushi Master.
Jakie powinny być właściwe sushi
Ryba jest zimna, ryż jest lekko ciepły. Doświadczeni szefowie kuchni, którzy pracują w znanej sieci Sushi Master, powinni zwrócić uwagę na te i inne zasady gotowania popularnej potrawy.
Należy pamiętać o kilku niuansach:
- Maksymalny okres trwałości sushi wynosi trzy godziny. Następnie możesz je wyrzucić: ryż wysycha, ryba traci swoje właściwości. Chociaż najlepiej jest oczywiście jeść je natychmiast po ugotowaniu. Tak właśnie robią Sushi Master. Ryż w ładnym sushi lekko ciepły, biały kolor. Ryba jest koniecznie zimna i ma więcej niż ryż. Przechowuj ryby w lodówce, zwykle w temperaturze 2-30, czasem nieco wyższej. Niektóre rodzaje ryb są przechowywane przez cały dzień. Świeża ryba powinna mieć określony odcień i być bezwonna.
- Specjalny ryż. Najlepiej japoński, ale niestety nie jest eksportowany. Dlatego ryż kalifornijski jest używany na świecie, został przywieziony do Stanów przez tych samych Japończyków. Więcej-ocet ryżowy, w przygotowaniu którego ważne są najmniejsze niuanse. Jego okres przydatności do spożycia wynosi półtora dnia.
- Nie kupuj sushi w supermarketach. To danie, które nie ma nic wspólnego z prawdziwym sushi. Tam są trzymane w lodówce, a to jest zabronione. Ponadto mają znacznie więcej niż trzy godziny. Nie musi tak być.
Opinia profesjonalistów i filozofia sushi
Ziarna ryżu w świeżo przygotowanym tradycyjnym sushi powinny znajdować się w takiej odległości od siebie, aby światło mogło przenikać między nimi. Ryż nie powinien się rozpadać, nawet jeśli zostanie stuknięty palcem, ale w ustach rozpuszcza się natychmiast. Takie powinny być prawdziwe sushi! Nawiasem mówiąc, istnieje teraz wiele gatunków, które różnią się od tradycyjnych japońskich – jest popularność. Ale odwiedzający Sushi Masternie widzą w tym nic złego. Nie ma fałszywego sushi, ponieważ nawet nowoczesne wersje w dobrych lokalach są przygotowywane w najlepszych tradycjach kuchni japońskiej. Najważniejsze jest to, że miejscowa ludność lubi sushi.
Podobne artykuły
Today's pick
Sposób na zwiększenie sprzedaży przez internet – Monitoring cen
Monitoring cen i ofert konkurencji? Po co się na tym skupiać? Otóż, już w czasie, w którym zastanawiasz się czy…
Czym są strategie dotyczące cen i dlaczego pełnią tak ważną rolę w e-commerce?
Zastanawiałeś się kiedyś w jaki sposób przedsiębiorcy przypisują ceny do konkretnych produktów? A może interesuje Cię to, jak ceny oddziałują…
Jak odnieść sukces w prowadzeniu restauracji?
Posiadanie restauracji brzmi jak lukratywny pomysł. Dlaczego miałoby tak nie być? Każdy musi jeść, a wiele osób nie podziela entuzjazmu…
Wykorzystanie kiosków informacyjnych w logistyce
W czasach postępującej globalizacji, w niemal każdym sektorze gospodarki, a zwłaszcza w branży logistycznej, kluczowa dla osiągnięcia przewagi konkurencyjnej okazuje…
Jak skutecznie usprawnić pracę z firmową dokumentacją?
Dokumenty to jedne z najważniejszych zasobów obecnych w każdej firmie. Nie sposób się bez nich obyć, jednak praca z nimi…
Inwestowanie z dźwignią – na czym polega i jakie jest ryzyko?
Wszyscy, którzy nawet w minimalnym stopniu interesowali się inwestowaniem, spotkali się z pojęciem dźwigni. Czym jest i jakie ryzyko niesie…
Kryptowaluty – czym są i jak działają?
Z roku na rok dowiadujemy się o nowych możliwościach inwestowania pieniędzy. W okresie rosnącej inflacji wiele osób szuka sposobu inwestowania,…
Jak Polski Ład wpływa na wysokość składki zdrowotnej?
Przepisy Polskiego Ładu wprowadziły niemałą rewolucję w kwestiach podatkowych. Osoby, które prowadzą własną działalność gospodarczą, powinny pamiętać nie tylko o…
Program do faktur – dla kogo, jak działa i jakie ma zalety?
Każda osoba, która prowadzi działalność gospodarczą, jest zobowiązana do wystawiania faktur, czyli ewidencjonowania sprzedaży. O ile kiedyś możliwe było ręczne…
Jak wybrać dobry program księgowy?
Niezależnie od branży prowadzonej działalności gospodarczej konieczne jest sprawne zarządzanie obszarem finansów firmowych. Wiele uwagi trzeba poświęcić kwestiom związanym z…