Sushi jest teraz tak popularne, że są gotowe do sprzedaży dosłownie na każdym rogu. Wiele odmian potraw można znaleźć nawet w supermarketach. Oznacza to, że są wszędzie: w ekskluzywnych japońskich restauracjach, małych kawiarniach i po prostu straganach przy drodze. Zdecydowana większość szefów kuchni w lokalach, choć od dawna uczy się przyrządzania potraw japońskich, ale bynajmniej nie Japończyków, jest tak wielu, bo sushi w Pruszkowie bardzo lubi, ale nie każdy potrafi przyrządzić te same autentyczne japońskie sushi. Jak zrozumieć całą tę różnorodność i wybrać produkt wysokiej jakości, warto zapytać profesjonalistów sieci restauracji Sushi Master.
Jakie powinny być właściwe sushi
Ryba jest zimna, ryż jest lekko ciepły. Doświadczeni szefowie kuchni, którzy pracują w znanej sieci Sushi Master, powinni zwrócić uwagę na te i inne zasady gotowania popularnej potrawy.
Należy pamiętać o kilku niuansach:
- Maksymalny okres trwałości sushi wynosi trzy godziny. Następnie możesz je wyrzucić: ryż wysycha, ryba traci swoje właściwości. Chociaż najlepiej jest oczywiście jeść je natychmiast po ugotowaniu. Tak właśnie robią Sushi Master. Ryż w ładnym sushi lekko ciepły, biały kolor. Ryba jest koniecznie zimna i ma więcej niż ryż. Przechowuj ryby w lodówce, zwykle w temperaturze 2-30, czasem nieco wyższej. Niektóre rodzaje ryb są przechowywane przez cały dzień. Świeża ryba powinna mieć określony odcień i być bezwonna.
- Specjalny ryż. Najlepiej japoński, ale niestety nie jest eksportowany. Dlatego ryż kalifornijski jest używany na świecie, został przywieziony do Stanów przez tych samych Japończyków. Więcej-ocet ryżowy, w przygotowaniu którego ważne są najmniejsze niuanse. Jego okres przydatności do spożycia wynosi półtora dnia.
- Nie kupuj sushi w supermarketach. To danie, które nie ma nic wspólnego z prawdziwym sushi. Tam są trzymane w lodówce, a to jest zabronione. Ponadto mają znacznie więcej niż trzy godziny. Nie musi tak być.
Opinia profesjonalistów i filozofia sushi
Ziarna ryżu w świeżo przygotowanym tradycyjnym sushi powinny znajdować się w takiej odległości od siebie, aby światło mogło przenikać między nimi. Ryż nie powinien się rozpadać, nawet jeśli zostanie stuknięty palcem, ale w ustach rozpuszcza się natychmiast. Takie powinny być prawdziwe sushi! Nawiasem mówiąc, istnieje teraz wiele gatunków, które różnią się od tradycyjnych japońskich – jest popularność. Ale odwiedzający Sushi Masternie widzą w tym nic złego. Nie ma fałszywego sushi, ponieważ nawet nowoczesne wersje w dobrych lokalach są przygotowywane w najlepszych tradycjach kuchni japońskiej. Najważniejsze jest to, że miejscowa ludność lubi sushi.
Podobne artykuły
Today's pick
Biuro coworkingowe – jak szukać odpowiedniego?
Wynajem określonej przestrzeni służącej do pracy od kilku lat cieszy się ciągle rosnącą popularnością. Możliwość wykonywania obowiązków służbowych w obecności…
Najważniejsze zalety outsourcingu informatycznego
O usługach informatycznych mówi się w dwóch kontekstach: mając na myśli albo bieżące utrzymanie sprawności oprogramowania, sieci i sprzętu, albo…
Dostawa wody do biura – bezpłatnie na terenie Polski
Woda mineralna jest bardzo korzystna dla zdrowia. Wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Minerały, które znajdują się w wodzie dodają energii…
Jak archiwizacja dokumentów może pomóc Twojej firmie
Wiele firm archiwizację akt traktuje bardzo po macoszemu i wykonuje ją mocno niedbale. Prawda jest jednak taka, że dobra archiwizacja…
Ścieżka zakupowa klienta w kampanii SMS — jak wygląda?
Klienci są dzisiaj bardzo wymagający. Oprócz produktów dopasowanych do ich potrzeb oczekują oni pozytywnych doświadczeń z marką w całym procesie…
Laptop w leasing czy na raty? Podpowiadamy
Laptop to podstawowe narzędzie pracy biurowej. Można kupić go za gotówkę, lecz lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z zewnętrznych źródeł finansowania…
Wystawianie faktur z magazynem
Wystawienie faktury to obowiązek przedsiębiorcy. Jeśli jednak nie do końca znasz się na księgowości lub chcesz ułatwić pracę sobie i…
Jakie problemy rozwiązuje faktoring?
Jeszcze kilkanaście lat temu z faktoringu korzystały wyłącznie duże podmioty gospodarcze. Dziś to rozwiązanie jest dostępne również dla małych firm…
Skuteczne finansowanie startupu technologicznego – warto trzymać rękę na pulsie
Każdy, kto stawia pierwsze kroki w biznesie, wie jak ważną sprawą jest utrzymanie płynności finansowej. Od tego będzie zależeć wizerunek…
Waloryzacja umów wykonawczych. Poznaj przyczyny i możliwe rozwiązania
Ostatnie lata pokazały nam, że rynek surowców i usług to w praktyce żywy organizm. Niepokoje na rynkach światowych wywołały istny…