Sushi jest teraz tak popularne, że są gotowe do sprzedaży dosłownie na każdym rogu. Wiele odmian potraw można znaleźć nawet w supermarketach. Oznacza to, że są wszędzie: w ekskluzywnych japońskich restauracjach, małych kawiarniach i po prostu straganach przy drodze. Zdecydowana większość szefów kuchni w lokalach, choć od dawna uczy się przyrządzania potraw japońskich, ale bynajmniej nie Japończyków, jest tak wielu, bo sushi w Pruszkowie bardzo lubi, ale nie każdy potrafi przyrządzić te same autentyczne japońskie sushi. Jak zrozumieć całą tę różnorodność i wybrać produkt wysokiej jakości, warto zapytać profesjonalistów sieci restauracji Sushi Master.
Jakie powinny być właściwe sushi
Ryba jest zimna, ryż jest lekko ciepły. Doświadczeni szefowie kuchni, którzy pracują w znanej sieci Sushi Master, powinni zwrócić uwagę na te i inne zasady gotowania popularnej potrawy.
Należy pamiętać o kilku niuansach:
- Maksymalny okres trwałości sushi wynosi trzy godziny. Następnie możesz je wyrzucić: ryż wysycha, ryba traci swoje właściwości. Chociaż najlepiej jest oczywiście jeść je natychmiast po ugotowaniu. Tak właśnie robią Sushi Master. Ryż w ładnym sushi lekko ciepły, biały kolor. Ryba jest koniecznie zimna i ma więcej niż ryż. Przechowuj ryby w lodówce, zwykle w temperaturze 2-30, czasem nieco wyższej. Niektóre rodzaje ryb są przechowywane przez cały dzień. Świeża ryba powinna mieć określony odcień i być bezwonna.
- Specjalny ryż. Najlepiej japoński, ale niestety nie jest eksportowany. Dlatego ryż kalifornijski jest używany na świecie, został przywieziony do Stanów przez tych samych Japończyków. Więcej-ocet ryżowy, w przygotowaniu którego ważne są najmniejsze niuanse. Jego okres przydatności do spożycia wynosi półtora dnia.
- Nie kupuj sushi w supermarketach. To danie, które nie ma nic wspólnego z prawdziwym sushi. Tam są trzymane w lodówce, a to jest zabronione. Ponadto mają znacznie więcej niż trzy godziny. Nie musi tak być.
Opinia profesjonalistów i filozofia sushi
Ziarna ryżu w świeżo przygotowanym tradycyjnym sushi powinny znajdować się w takiej odległości od siebie, aby światło mogło przenikać między nimi. Ryż nie powinien się rozpadać, nawet jeśli zostanie stuknięty palcem, ale w ustach rozpuszcza się natychmiast. Takie powinny być prawdziwe sushi! Nawiasem mówiąc, istnieje teraz wiele gatunków, które różnią się od tradycyjnych japońskich – jest popularność. Ale odwiedzający Sushi Masternie widzą w tym nic złego. Nie ma fałszywego sushi, ponieważ nawet nowoczesne wersje w dobrych lokalach są przygotowywane w najlepszych tradycjach kuchni japońskiej. Najważniejsze jest to, że miejscowa ludność lubi sushi.
Podobne artykuły
Integracja z oprogramowaniem firmowym – tablety przemysłowe z Androidem vs. Windowsem
Wdrażając systemy IT w środowiskach przemysłowych, jednym z najważniejszych aspektów jest skuteczna integracja tabletów przemysłowych z firmowym oprogramowaniem — od…
SAP S/4HANA Cloud dla średnich firm – czy to się opłaca?
Wykorzystanie nowoczesnej technologii może stać się kluczem dla uzyskania przewagi konkurencyjnej na rynku. Dotyczy to także średnich przedsiębiorstw. Inwestycja w…
Sprzedaż subskrypcyjna w e-commerce – na czym polega i czy warto?
Model subskrypcyjny coraz śmielej wkracza do polskiego e-commerce. Już nie tylko serwisy streamingowe czy aplikacje mobilne korzystają z tego rozwiązania….
SAP S/4HANA – nowa generacja ERP dla firm, które chcą działać szybciej, precyzyjniej i w chmurze
W dynamicznie zmieniającym się świecie biznesu, elastyczność i szybkość reakcji są kluczem do sukcesu. Właśnie dlatego coraz więcej firm zwraca…
Allegro czy własny sklep internetowy? Co wybrać?
Wybór platformy do sprzedaży online to jedno z kluczowych wyzwań, przed którymi stają przedsiębiorcy e-commerce. Z jednej strony mamy Allegro…
Integracja programów księgowych z bankiem – jak to działa?
W dzisiejszych czasach zarządzanie finansami firmowymi wymaga coraz większej efektywności oraz precyzji. Automatyzacja procesów księgowych, zwłaszcza poprzez integrację oprogramowania z…
Finansowanie dla nowych firm – jak pozyskać środki na rozwój działalności?
Nowo powstałe przedsiębiorstwa napotykają liczne przeszkody, spośród których zapewnienie odpowiedniego finansowania należy do najpoważniejszych wyzwań. Na szczęście rynek finansowy ewoluuje,…
Nowoczesne technologie IT dla sektora finansowego – jak Edge1S sspiera cyfrową transformację banków i instytucji finansowych
Sektor finansowy stoi przed wyzwaniami związanymi z rosnącymi oczekiwaniami klientów, dynamicznymi zmianami regulacyjnymi oraz koniecznością zapewnienia najwyższego poziomu bezpieczeństwa danych….
Pożyczki dla firm – jak wybrać najlepsze finansowanie dla Twojego biznesu?
Przedsiębiorcy często stają przed koniecznością pozyskania dodatkowego źródła finansowania, aby zrealizować plany rozwoju firmy, pokryć bieżące koszty lub zainwestować w…
Zastosowanie sztucznej inteligencji w biznesie: przegląd branż, które korzystają z AI
Jeszcze kilka lat temu sztuczna inteligencja (AI) kojarzyła się głównie z filmami science fiction i eksperymentalnymi projektami naukowymi. Dziś jest…